Bilgisayarsız Kodlama Eğitimi Olur mu?

Olur tabi 🙂

Kodlama öğrenmeye başlamak için bilgisayar sahibi olmak ve hatta okur-yazar olmak bile şart değildir.

Anaokulu çağındaki çocuklar bile kodlamanın temellerini herhangi bir araç olmadan öğrenebilirler.

Kodlama eğitimi, bilgisayar gibi düşünmekle başlar.

Çocuklar öncelikle algoritmik düşünmeyi öğrenmelidir. Algoritma eğitimine başlamak için sayfamızda bulabileceğiniz “Labirent Oyunları”ndan faydalanabilirsiniz.

Algoritmik düşünme veya bir sorunu çözmek için açık adımlar tanımlama becerisi Matematik ve Bilim gibi konularda da çok önemlidir. Algoritmik düşünce, çocukların bir prosedürdeki sorunları ayrı ayrı adımlarla kavramsallaştırmasına olanak tanır.

Algoritma Nedir?
Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol anlamına gelir.

Algoritma, matematik ve bilgisayar biliminde: Bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başlandığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.
Kısaca ise: Bir sorunu çözmek veya belirlenmiş bir amaca ulaşmak için tasarlanan yola, takip edilen işlem basamaklarına algoritma denir.

Bilgisayar biliminde algoritmalar her yerdedir. Bu nedenle kodlama eğitiminde algoritmik düşünce kazanılması gereken en önemli husustur.

Algoritmalar, döngüler, işlemler ve değişkenler üzerinde gerçekleşmekte algoritmik düşünce şekli her yaş grubu üzerinde çalışılabilmektedir.

Problemin çözümünün veya yapılacak işin detaylı adımlar halinde yazılmasıyla oluşturulur.

Programcılar, bir görevi nasıl yapacağını bilgisayara anlatan algoritmalar yazar.

Algoritmayı (yalnızca programlamayla ilgili değil) en genel biçimde düşünürseniz, hayatımızın her anında bulunduğunu göreceksiniz. Örneğin bir yemek tarifi, gömlek veya pantolon ütüleme işlemi, hatta uyandıktan sonra yaptığımız rutin işler bile bir algoritma olarak düşünülebilir!

Algoritmaları Çocuklara Nasıl Açıklayabilirim?
“Algoritma” kelimesi çocuklarla alakalı görünmeyebilir, ancak gerçek şu ki, kullandıkları teknolojiden her gün verdikleri sıradan kararlara kadar her şeyi yöneten algoritmalar hepsinin etrafındadır. Algoritmalar, büyüleyici ve bazıları oldukça karmaşık olmasına rağmen, kavramın kendisi aslında oldukça basittir.

Çocuklar Kendi Algoritmalarını Yazabilir!
Çocuğunuzu rutin olarak yaptığı işlerden biri için, (Mesela dişlerini fırçalamak veya tahıl gevreği hazırlamak gibi) bir algoritma yazmaya teşvik edin. Bunu yaparken, yineleme (Her dişi ayrı ayrı fırçalama), sıralamaya koymak (tahıl kâseye konur ve daha sonra süt konur gibi) ve koşula bağlı mantık (kâse boşsa yemek yemeyi bırak) gibi önemli hesaplama kavramlarını keşfedecektir. Daha sonra, çocuğunuzun yazdığı talimatlara mümkün olduğunca uygun hareket ederek sonuçlarını beraberce tartışın.

Unutmayın! Bilgisayarlar niyetinizi anlamaz, örneğin algoritmayı hazırlarken ilk önce kâseyi çıkarmanız gerektiğini belirtmediyseniz sütünüz yere dökülecektir!

 

Nasıl Öğrenilir?
Çocuklar, eğitimlerimizdeki (code.org) kodlama faaliyetlerini tamamlayarak, algoritmik düşünme becerilerini güçlendirirler. Bulmacaları tamamlamak ve eğlenceli sorunları çözmek için sıralama, tekrarlama ve koşullu mantığa dayalı basit algoritmalar tasarlarlar.

Algoritma Nasıl Hazırlanır?

Algoritma hazırlanırken; metinsel olarak düz ifade ve akış diyagramı olmak üzere 2 yöntem kullanılır.

Akış Diyagramı Nedir?

Akış Diyagramı bir algoritmanın daha görsel gösterimidir.

Algoritmaları daha kolay anlatabilmek için akış şemaları kullanılır.

Akış diyagramı, bir problemin çözümüne yönelik izlenecek yöntemlerin şekil ve sembollerle ifade edilmesidir. Akış şemasında her adım birbirinden farklı anlamlar taşıyan şekillerden oluşur ve adımlar arasındaki ilişki oklar ile tayin edilir. Kodlanacak programın akış şemasının oluşturulması, sürecin daha kolay çözümlenmesine yardımcı olur.

Akış Diyagramında Kullanılan Şekiller

 

 

 

 

 

 

 

 

Akış Şeması Çizilirken Dikkat Edilecek Noktalar

  • Diyagram her zaman başla ve bitir deyimlerini ifade eden şekil ile başlar ve sonlanır.
  • Şekiller birbiriyle orantılı olacak şekilde muntazam, mümkünse bilgisayar ortamında çizilir.
  • Akışı yönlendiren oklar her zaman şekillerin ortasına gelecek şekilde konumlandırılır.
  • Kullanılan değişkenler ve yapılan hesaplamalar şekillerin içerisinde belirtilir.

Örnek Akış Diyagramları